HRVATSKOJ PRETI JOŠ JEDAN RAZORAN ZEMLJOTRES? Oglasio se poznati hrvatski seizmolog i otklonio sve dileme!

Objasnio je da se potresi na ovom području stalno događaju i da nema načina da se predvidi da li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području znači početak serije i da će uslediti neki jači potres

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je vrlo mala verovatnoća da bi na petrinjskom području mogao da se dogodi još jedan jak zemljotres, što, kako kaže, važi i za zagrebačko područje.

On je sinoć za RTL rekao da zagrebački i petrinjski rasedi nisu direktno povezani u smislu da će pomeranje jednog direktno podstaći pomeranje drugog.

Objasnio je da se potresi na ovom području stalno događaju i da nema načina da se predvidi da li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području znači početak serije i da će uslediti neki jači potres, prenose mediji.

Kaže da je za jak potres snage 6 stepeni potrebno raščlaniti epicentralno područje Pokuplja, gde se već dogodio potres maksimalne vrednosti koja je moguća na tom području.

– Za genersanje potresa tako velike jačine potrebno je vreme i ogromna energija. Mi imamo sad puno razloga da verujemo i velika je verovatnoća da je ovo što se sad dogodilo potrošilo tu veliku većinu energije te da je vrlo mala verovatnoća da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jak potres. Isto važi i za zagrebačko područje – zaključio je Kuk. (srbijadanas.com/Foto:Print screen srbijadanas.com)

 

Ostavite komentar