Naslovnica Zanimljivosti Doktorica Nikolina Balaban osuđena na četiri i po godine zatvora za nesavjesno...

Doktorica Nikolina Balaban osuđena na četiri i po godine zatvora za nesavjesno liječenje

174
0

Doktorica Nikolina Balaban osuđena na četiri i po godine zatvora za nesavjesno liječenje

Doktoricu Nikolinu Balaban koja je optužena da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću, Općinski sud u Bihaću osudio je na četiri godine i šest mjeseci zatvora. Također joj je izrečena i mjera zabrane obavljanja poziva doktora medicine u trajanju od osam godina.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja je podignuta protiv Nikoline Balaban iz Bosanskog Novog zbog produženog krivičnog djela “Teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom Nesavjesno liječenje” je potvrđena rješenjem Općinskog suda u Bihaću od 28.jula 2020. godine.

Optuženoj Balaban se stavlja ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za petpacijenata.

Teške tjelesne povrede
– Ista je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka – specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije – stoji u saopštenju TKantonalnog tužilaštva USK. /Izvor:  Avaz/Cazin.net/

Prethodni članak(VIDEO) KENAN PREDOSJETIO SMRT SVOG OCA: Evo šta je rekao Rialdi 7 minuta prije nego što su mu javili
Sljedeći članakŠta je prethodilo krvavom napadu u Bihaću: Izbodeni muškarac branio komšije? – Ovo je možda već ubistvo jer nije u dobrom stanju