Priča o migrantskoj golgoti u BiH stigla i do uglednog New York Timesa

Ugledni New York Times izvjestio je milione svojih čitatelja o teškoj migrantskoj krizi u BiH i katastrofalnim uslovima za stotine migranata koji se smrzavaju na Lipi kod Bihaća

Učinite da Vaše lice izgleda poput svile uz 100% prirodni proizvod.

Skrivenim receptima do zdravlja Vaše prostate, budite aktivni opet…

Stručnjaci o novom organskom proizvodu: ” Proizveden je u SAD-u, a SAD-a je potrošilo 1,3 miliona da ga razvije jer…”

Za blizu 700 ljudi nedostaje zimske odjeće, vreća za spavanje i šatora. Spavali su vani nakon demontaže privremenog kampa. Neprijateljski raspoloženo lokalno stanovništvo je blokiralo njihovo prebacivanje u drugi kamp”, piše NYT u vezi sa nedavnim događajem kada su Bišćani blokirali ulaz u Biru i tako spriječili dolazak migranata u grad.

Američki list podsjeća da su Novu godinu dočekali pod otvorenim nebom, na niskim temperaturama, bez struje i vode nakon što su prošle sedmice pripadnici IOM-a napustili kamp, a zatim požar izazvan ljudskim faktorom, uništio preostale šatore.

“Migranti, uglavnom iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, trebali su ove sedmice biti prebačeni na drugu lokaciju u obližnjem gradu, ali gradonačelnik Bihaća odbio je da ih primi. Autobusi koji su došli da prevoze migrante u Bihać omogućili su nekima da se sklone u vozila u utorak navečer, ali su Lipu sutradan ostavili prazni”, piše NYT.

Dalje ističu da je trenutno veoma neizvjesna sudbina migranata što predstavlja novi pritisak na BiH da pruži osnovnu pomoć onima koji se nadaju da će doći na tlo Evropske unije.

“Migranti su s jedne strane suočeni sa povećanim neprijateljstvom lokalnog stanovništva, a sa druge strane sa zlostavljanjem hrvatske policije”, piše NYT.

Ministarstvo sigurnosti BIH je pozvalo lokalne vlasti da olakšaju transfer i pomognu smještanje migranata u kamp Bira u Bihaću u međuvremenu. Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH rekao je da nije optimista da će odluka biti izvršena uskoro zbog lokalnog protivljenja.

“Tim migrantima i izbjeglicama prijeko je potrebna humanitarna pomoć,” dodao je.

Nakon što su države poput Turske, Grčke i Mađarske otežale migrantima dolazak do bogatijih nacija Evropske unije, BiH je posljednjih godina postala središnje mjesto za prolazak onima koji se probijaju na kontinent. “Balkanska država nije dio Evropske unije, ali dijeli više od dvije trećine svojih granica s Hrvatskom, članicom EU”, navodi se u tekstu NYT.

Između ostalog ističu i da su Organizacije za ljudska prava i mještani u udaljenim područjima prijavili brojne slučajeve da hrvatska policija zlostavlja migrante kada pokušaju preći granicu. Deseci migranata, stanovnika, ljekara i humanitarnih radnika s kojima je ove godine razgovarao The New York Times rekli su da su migranti deportovani bez odgovarajućeg postupka.

Migranti već nekoliko dana iz protesta odbijaju i hranu koju im serviraju volonteri, a pitanje je da li će željeti da koriste i šatore koje su im prethodnih dana postavljali pripadnici Oružanih snaga BiH. /Izvor:  Klix.ba/cazin.net/

Ostavite komentar