KURC O VAKCINACIJI, OVA ODLUKA SE NEĆE SVIDJETI MNOGIMA: “Neće biti obavezna, ipak ima jedno veliko ALI…”

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ističe da u Austriji neće biti uvedena obaveza vakcinisanja protiv korona virusa, ali istovremeno ukazuje da bi osobe koje se ne vakcinišu mogle naići na probleme.

Ostaje lična odluka svakog pojedinca da li će se vakcinisati. Vlada neće uvesti obavezu vakcinisanja, podvukao je Kurc, navodeći da, međutim, može biti da aviokompanije ili organizatori manifestacija uvedu takva pravila.

Mnoge države u pojedinim dijelovima svijeta i sada prije ulaska zahtjevaju dokaz o vakcinama, na primer protiv hepatitisa, malarije ili tifusa. To bi u budućnosti moglo biti slično i za korona virus”, objasnio je on u izjavi bečkom dnevniku “Kronen cajtung”.

Kurc je najavio da će se, što je prije moguće, vakcinisati.

Već ranije je Kurc, na pitanja što se nije vakcinisao na samom početku vakcinacije, poručio da on, kao i ostali članovi vlade, ne žele povlašteni status, jer su na redu rizične grupe.

Kada je reč o povratku normalnosti, kancelar je ponovio da ne očekuje da će do toga doći veoma brzo.

Naredni mjeseci biće, zbog niskih temperatura, lošeg imuno-sistema veoma izazovni. Treći talas već sada teško pogađa mnoge zemlje, kao što su Cceška ili Holandija. To su sve signali da do tog razvoja može doći I kod nas. Još će potrajati dok relevantne grupe budu vakcinisane, naglasio je Kurc.

Rekao je da poboljšanje situacije očekuje vakcinacijom i rastom dnevnih temperatura, to jest na ljeto.

Na pitanje da li bi moglo doći do četvrtog zaključavanja, na primjer, u martu, Kurc je kazao da četvrto zaključavanje niko ne može da isključi, jer je cilj da se spreči trijaža na intenzivnoj nezi.

Rekao je da ga zabrinjavaju i faktori na koje niko nema uticaja, a to su na primjer mutacije, kakvih sada ima u Velikoj Britaniji. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Ostavite komentar