Naslovnica Svijet (VIDEO) Prije 40 godina je počeo saditi stabla po pustom otoku, priroda...

(VIDEO) Prije 40 godina je počeo saditi stabla po pustom otoku, priroda danas izgleda neprepoznatljivo

111
0

(VIDEO) Prije 40 godina je počeo saditi stabla po pustom otoku, priroda danas izgleda neprepoznatljivo

Jedan od najvećih riječnih otoka na svijetu, Majuli, mogao bi nestati. U zadnjih 70 godina se doslovno prepolovio, a neki stručnjaci kažu da bi u sljedećih 20 godina mogao potpuno nestati. Obala rijeke je pod konstantnim utjecajem erozije tla. Mnogi tvrde da do toga dolazi zbog velikih nasipa napravljenih kraj većih gradova koji stanovnike štite od katastrofalnih monsuna.

Dok Indijska vlada pokušava pronaći način da spasi ovaj otok, isto to čini i jedan čovjek bez kojeg bi Majuli možda već davno nestao.

Jadav Payeng je još kao 16-godišnjak 1979. godine pronašao veliki broj uginulih zmija na otoku. Pretpostavljalo se da su uginule od ekstremne vrućine pa je Jadav odlučio promijeniti sve i odabrati novi životni cilj. Počeo je svakog dana saditi stabla po pustom otoku i u zadnjih 40-ak godina posadio čak 550 hektara šume.

Biljni i životinjski svijet otoka danas je neusporediv s onim kakav je bio 1979. godine kada je Jadav tek počeo sa svojom misijom. Šuma je danas dom bengalskim tigrovima, nosorozima, čak i slonovima koji svake godine posjećuju otok. /Izvor: magazin.ba/

Prethodni članakHŠK Posušje: Doviđenja anđeli, čuvat će vas Stjepan kao što je čuvao i gol svog kluba
Sljedeći članak(VIDEO) Dječačić je upao u bazen dok se igrao, a onda je “supertata” svojom reakcijom zadivio javnost