Naslovnica Zanimljivosti OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U PETRINJI! U Jadranskom moru postoji nešto zbog čega...

OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U PETRINJI! U Jadranskom moru postoji nešto zbog čega se trese čitav region!

215
0

OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U PETRINJI! U Jadranskom moru postoji nešto zbog čega se trese čitav region!

Uzrok najjačeg potresa koji je pogodio Petronju nalazi se na području Jadrana, rekao je hrvatski seizmolog Josip Stipčević.

– Područje Jadrana je, naime, mala tektonska ploča koja je nekad bila deo velike Afričke ploče od koje se odvojila prije više miliona godina. Ova “naša” mala ploča naziva se Adrija i njeno kretanje te međudjelovanje s Evropom uzrok je potresa u Hrvatskoj, Italiji, BiH, Sloveniji i svim okolnim područjima – kaže Stipčević za Jutarnji list.

On sa kolegama sa Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta obilazi područje epicentra zemljotresa jačine 6,2 stepena koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku, a za Jutarnji list kaže da je glavni petrinjski potres magnitude 6,2 prema Rihteru najjači potres koji je zabilježen u Hrvatskoj otkad postoje seizmografi, ali napominje i da je takav mehanizam potresa vrlo neobičan za područje Hrvatske.

Posljednji jaki potres na tom području, inače, dogodio se 1909. kad je Pokuplje zatresao razoran potres magnitude 5,8 prema Rihteru. /novi.ba/

Prethodni članak(VIDEO) Pozitivno u Novu. Jana pjesmom i mini koncertom poslala poruku publici!
Sljedeći članakKARMU ODREĐUJE VAŠ DATUM ROĐENJA: Evo kako da saznate svoju sudbinu i budućnost!