Naslovnica Zanimljivosti Kako na vrijeme prepoznati miris plina i šta uraditi ako osjetite curenje...

Kako na vrijeme prepoznati miris plina i šta uraditi ako osjetite curenje plina u zatvorenom prostoru?

185
0

Kako na vrijeme prepoznati miris plina i šta uraditi ako osjetite curenje plina u zatvorenom prostoru?

Kako prepoznati miris plina, kako spriječiti njegovo istjecanje i kako prepoznati simptome trovanja plinom, pročitajte u nastavku. Prirodni plin nema miris i nemoguće ga je prepoznati njuhom. U velikoj količini, plin je izuzetno otrovan i ako ne reagiramo na vrijeme, može izazvati smrtonosne posljedice. Stoga ne čudi što ga nazivaju tihim ubojicom.

Na sreću, u plin kojeg koristimo u kućanstvu, većina distributera stavlja odorant koji ima karakterističan i neugodan miris. Tako lakše možemo prepoznati curenje plina i na vrijeme reagirati u slučaju njegove propusnosti i to već pri puno nižoj koncentraciji od opasne. Ako plin zaista curi, najviše ćete ga osjetiti na mjestima pored plinomjera, pored plinskih aparata, na spojevima plinskih aparat s cijevnom instalacijom, te u gornjim dijelovima i kutevima prostorije.

Kako prepoznati simptome trovanja plinom?

Ako u zatvorenoj prostoriji osjećate vrtoglavicu i mučninu, koja oslabi kada izađete na zrak, to može značiti da negdje curi plin i da imate simptome trovanja ugljičnim monoksidom.

Simptomi lakšeg trovanja plinom su:

-vrtoglavica

-mučnina

-povraćanje

-osjećaj težine u glavi

-šum u ušima

-malaksalost

-ubrzani rad srca

Simptomi težeg trovanja plinom su:

-Izrazita malaksalost i slabost cijelog tijela

-umor

-euforija i uzbuđenost

-zbunjenost

-poteškoće pri govoru

-gubitak svijesti i prekid disanja

Što učiniti ako osjetimo curenje plina u zatvorenom prostoru?

-odmah ugasite sve plamene,

-odmah otvorite sve prozore i vrata,

-odmah zatvorite glavnu plinsku slavinu u plinskom ormariću ili kod plinomjera,

-u prostorije u kojima se osjeća miris plina, ne ulazite s otvorenim plamenom, svjetlom ili upaljenom cigaretom,

-ne uključujte električnu sklopku,

-ne izvlačite električni utikač,

-ne uključujte električna zvonca,

-ne pozivajte lift,

-nakon zatvaranja glavne plinske slavine provjerite jesu li sve plinske armature zatvorene, a otvorene zatvorite.

Ne smijemo se pouzdati samo u vlastito osjetilo mirisa, već pozovite i druge osobe. Ako miris plina dolazi iz prostorija koje nisu pristupačne (npr.zaključani stan), treba obavijestiti policiju ili vatrogasce i dežurnu službu distributera plina. Ako se pretpostavlja istjecanje plina u podrumu, tada podrum treba dobro prozračiti, obavijestiti sve ukućane i dežurnu službu distributera ili vatrogasce.

Smetnje ili štete na plinskoj instalaciji ne otklanjajte sami već pozovite ovlaštenog plinoinstalatera ili dežurnu službu distributera. Ako je došlo do velikog kvara na plinskoj instalaciji ili plinskim napravama gdje izlaze velike količine plina, kada se čuje zvuk ili šum izlazećeg plina i izrazito jak miris, treba hitno zatvoriti slavinu ispred plinomjera tj. glavni zapor.

Treba brzo napustiti zgradu, bez aktiviranja bilo kakvih električnih uređaja (rasvjeta, lift), te obavijestiti ostale stanare, ali ne upotrebom električnog zvona, već kucanjem na vrata, ili telefonom i to izvan ugrožene zgrade. Također treba obavijestiti dežurnu službu distributera, a po potrebi vatrogasce ili policiju.

Ako se prilikom istjecanja, plin zapali na plinskoj instalaciji (cijevi ili nekom spoju), tada se on gasi zatvaranjem zapora ili slavine ispred mjesta izlaska, a ne vodom ili vatrogasnim aparatom, jer izlazeći, nezapaljeni plin se može nakupiti u objektu u tolikoj količini, da i zbog najmanjeg plamena, iskre ili vrućeg predmeta, može eksplodirati snagom koja može srušiti objekt ili kuću, te uz veliku materijalnu štetu izazvati i ljudske žrtve.

Što učiniti ako osjetimo curenje plina na otvorenom?

-ako je poznato da tim dijelom dvorišta prolazi plinovod prema drugim dvorišnim objektima, odmah ga zatvoriti predviđenim zaporom,

-ako je propuštanje plina primijećeno na ulici, tada treba upozoriti na to prolaznike, te hitno obavijestiti policiju i dežurnu službu distributera plina,

-obavijestiti stanare okolnih objekata da zatvore prozore i vrata,

-spriječiti uporabu otvorenog plamena, ne pušiti, ne koristiti upaljače ni žigice, te spriječiti prolaz motornih vozila,

-ako se zbog istjecanja plin zapali na otvorenom prostoru, ne treba ga gasiti već samo paziti da se požar ne proširi, te sačekati dolazak vatrogasaca i policije.

Kontrolirani požar plina je sigurniji nego istjecanje nezapaljenog plina!

Kako spriječiti istjecanje plina i osigurati ispravan rad plinskih instalacija?

1. Redovita kontrola plinskih uređaja

Svi plinski uređaji (bojler, peć, štednjak…) moraju se redovito servisirati od strane ovlaštenih servisera.

Preporuka je da plinski uređaji za grijanje prostora i pripremu tople vode (bojleri, peć…) servisiraju najmanje jednom godišnje.

2. Redovita kontrola dimnjaka

Ako korisnik ima bojler spojen u dimnjak obaveza područnog dimnjačara je najmanje jednom godišnje izvršiti kontrolu dimnjaka.

3. Angažiranje ovlaštenih osoba kod promjena na plinskoj instalaciji

Ako se rade bilo kakvi zahvati na plinskoj instalaciji uključujuću i radove na bojleru i dimnjaku korisnik mora angažirati ovlaštene osobe (plinoinstalater, serviser, dimnjačar) da izvrše takve radove.

Svi radovi moraju se prijaviti Gradskoj plinari Zagreb nakon čega će djelatnici GPZ izvršiti kontrolu i ispitivanje plinske instalacije.

4. Promjene na sustavu dobave zraka

Ako korisnik ima atmosferski bojler, te ako se rade bilo kakve promjene koje utječu na dobavu zraka (ugradnja PVC stolarije, ugradnja kuhinjske nape, ugradnja ventilatora…), potrebno je kontaktirati ovlaštene osobe (plinoinstalater, serviser, distributer plina) radi stručnog savjeta, jer dobava zraka bitno utječe na proces izgaranja kod atmosferskih plinskih trošila.

Kako se osigurati ako imamo atmosferski plinski bojler?

Što se tiče trovanja i gušenja dimnim plinovima kao neželjenih posljedica najugroženiji su korisnici koji koriste atmosferske bojlere. Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a odvod dimnih plinova se vrši kroz dimnjak preko krova. Dobava zraka jedan je od temeljnih uvjeta za dobar rad atmosferskog bojlera, kontrola dobre dobave može se izvršiti temeljem sljedećih elemenata:

1. Ventilacijski otvori na vratima kupaonice

U vratima prostorije u kojoj je ugrađen atmosferski bojler (većinom su to kupaonice) moraju biti ugrađeni ventilacijski otvori u gornji i donji dio vrata (2 x 150 cm2) da se osigura povoljna izmjena zraka potrebnog za izgaranje.

2. Podrezana sva vrata u stanu

Sva vrata u stanu moraju biti podrezana u donjem dijelu 2 cm.

3. Ugrađena PVC stolarija

Ako je u stanu ugrađena PVC stolarija na vanjskom zidu moraju biti ventilacijski otvori u gornjem i donjem dijelu zida (2 x 75 cm2). Naime, kako PVC stolarija ima brtvljenje 100%, nakon kraćeg vremena potroši se zrak u stanu, dolazi do podtlaka i mogućeg povrata dimnih plinova.

4. Uporaba ventilatora u kupaonici

Ventilator u kupaonici ne smije raditi u isto vrijeme kada radi bojler, odnosno mora se isključiti jer radom ventilatora vrlo se brzo stvara podtlak u kupaonici.

5. Uporaba kuhinjske nape

Kuhinjska napa ne smije raditi u isto vrijeme kada i bojler jer djelovanje kuhinjske nape utječe na stvaranje podtlaka u stanu odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka.

Ovlašteni serviseri bojlera mogu ugraditi posebne uređaje koji isključuju rad npr. kuhinjske nape i bojlera u isto vrijeme. U slučaju požara ili eksplozije potrebo je pozvati vatrogasce, policiju i hitnu medicinsku pomoć. (centar-zdravlja.hr)

Prethodni članakTužitelj ZHK otkrio kako je došlo do tragedije kod Posušja!
Sljedeći članakODLUKA O “LOCKDOWNU” U NJEMAČKOJ: Evo do kada će trajati i šta se mijenja!