“U restoran, hotel, ili na trening samo uz negativan test” Kurc najavio oštrije mere!

Prema predlogu, ugistiteljske objekti će moći da koriste već od 18. januara samo oni koji imaju negativan test ne stariji od nedelju dana, a kada je reč o drugim objektima, kako kulture, sporta, turzma, ne starijim od 48 sati

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da se planira da se od sredine januara uvede testiranje koje bi omogućilo “otključavanje”, odnosno korišćenje ugostiteljskih, hotelskih, ali i objekata kulture, sporta.

Austrijska vlada najavila je ranije da će restriktivne mere trajati do 24. januara, ali da će oni koji budu učestvovali u masovnom testiranju za vikend od 15. do 17. januara i imaju negativan nalaz moći da se “otključaju” od 18. januara, nedelju dana pre drugih.

Objasnio je da je u toku izgrada predloga za koji skupština početkom januara treba da stvori zakonsku osnovu.

Prema tom predlogu, ugistiteljske objekti će moći da koriste već od 18. januara samo oni koji imaju negativan test ne stariji od nedelju dana, a kada je reč o drugim objektima, kako kulture, sporta, turzma, ne starijim od 48 sati.

Kurc je večeras za ORF kazao da će u gastronomiji to nadgledati nadležne zdravstvene vlasti, dok će svuda tamo gde se inače moraju pokazati karte tražiti i negativan test.

Austrijski mediji preneli su da prvi predlog vlade predviđa obavezan test ne samo za kulturne manifestacije, već i svadbe, kao i druge privatne proslave.

Prvo masovno besplatno testiranje, sprovedeno početkom meseca, prošlo je uz slab odziv, pa je vlada, kojoj je za cilj da testiranjem otkrije asimptomatske obolele, donela odluku da “otključavanje” uslovi testiranjem.

Kada je reč o vakcinaciji, Kurc je istakao da nema nikakve pauze, već da vakcine dolaze u tranšama.

Na konstataciju da je Izrael već vakcinisao više od 600.000 ljudi on je ukazao da se ta zemlja kladila na Biontek-Fajzer, dok je EU sklopila sporazume sa šest preduzeća, ne znajući koje će najbrže razviti vakcinu.

– Pitanje je sada da li će uspeti odobrenje vakcine AstraZeneka, jer tada će Austrija u prvom kvartalu imati mogućnost da vakciniše više od pola miliona ljudi – nagalsio je on.

Istakao je da Austrija povlači sve što može dobiti preko nabavke EU.

– Više ne možemo, jer smo se u EU dogovorili da nećemo pojedinačno pregovarati sa farmaceutskim firmama, kako ne bi došlo interno do takmičenja – naglasio je Kurc.

On nije želeo da kritikuje proces nabavke EU, rekavši da niko nije mogao da zna da će “Biontek-Fajzer” prvi dobiti odobrenje za svoju vakcinu. (srbijadanas.com/foto:print screen srbijadanas.com)

Ostavite komentar